5 tips for å hindre varmetap i boligen din

21. desember 2022

Det er svært kaldt i Oslo-området for tiden, og vi har kjørt ut mye ved til kunder. Det å ha det godt og varmt hjemme er viktig, og blir ekstra viktig når gradestokken kryper nedover. I noen hjem og leiligheter fyres det for fullt, men det blir fortsatt ikke ordentlig varmt. Da kan det være på tide å se litt ekstra på hvor man opplever varmetap i boligen sin.


Hvor lekker varmen?


Ofte når vi varmer opp hjemme, så har vi fokus på å varme opp i stedet for å legge merke til steder hvor det kan lekke varme fra. Når vinteren er på sitt kaldeste, så kan man legge merke til ulike punkter hvor det lekker varme. Kanskje merker du at det er ekstra kaldt ved vinduet på soverommet, eller spesielle punkter på gulvet eller ved ytterdøren?


Disse punktene er steder hvor man opplever varmetap, det vil si steder som stjeler til seg varmen. Varmen dras ut til disse punktene, og hvis det er ved et vindu eller en dør, så går varmen ut av rommet.


Når man fyrer opp inne, så er det viktig å være obs på disse punktene i hjemmet hvor varmen lekker ut. Det kan være fra alle områder hvor det er litt ekstra kaldt, hvor det eventuelt ikke er isolert godt nok eller luft kommer inn. Vinduer og dører er ofte de store syndebukkene, men det kan også komme fra dårlig isolerte vegger, gulv og listverk.


Mye å spare


Det er mye varme å tape på disse punktene hvor varmen lekker ut. Det blir som å fyre for kråkene - nettopp å sløse med varmen. Og nå som elektrisitet og vedpriser er høye, så kan disse punktene fort gjøre oppvarmingen veldig dyr. Dette gjelder særlig i gamle hus og dårlig isolerte bygårder.


Det er mye man kan gjøre for å isolere litt ekstra når det står på som verst ute - og som kan gjøre det betydelig bedre å være inne, til tross for ekstra kulde ute. Noen eksperter sier at du kan kutte strømbruken med så mye som 30 prosent ved å investere i utstyr som hindrer varmetap.


Varmekamera


Den enkleste måten å finne ut hvor det trekker på er ved å bruke et varmekamera, som er et termografisk kamera. Varmekameraer får du lånt (for eksempel på Finn.no) - eller du kan investere i et for rundt 10.000kr. Med et varmekamera så ser du akkurat hvor kulden lekker. Selv uten et slikt kamera kan du finne ut hvor det lekker ved å leke litt detektiv selv og kjenne etter rundt om i din bolig.


Om du finner steder hvor det er litt ekstra kaldt, så har vi under noen tips til hvordan du kan tette eller isolere akkurat der.


5 tips for å hindre varmetap


  1. Tetningslister

Tetningslist Clas Ohlson

Tetningstlister er det enkleste og billigste trikset for å tette dører og vinduer. Dette er små silikonlister med teip på baksiden som du enkelt legger på innersiden av det du skal tette. På denne måten blir det kanskje litt hardere å ta igjen dører og vinduer, men til gjengjeld er det helt tett. Det at det blir tett gjør at varmen ikke siger ut, og at rommet holder varmen bedre. Bildet er fra Clas Ohlson.

2. Isoleringsfilm til vinduer

Selve vinduet kan også være en kilde til at varmen trekker ut, særlig om man bare har vinduer med ett glasslag eller gamle vinduer. Nyere vinduer er godt isolerte, med både to og tre lag. Hvis det trekker fra vinduet ditt, så kan du legge på en gjennomsiktig isoleringsfilm. Denne filmen blir som et ekstra lag på vinduet, og kan også bidra til å hindre kondens. Filmen monteres på innsiden av vinduet med teipen som kommer med. Etter man har lagt på filmen føner man den lett, så filmen blir helt gjennomsiktig og ser akkurat ut som et vindu. Bildet er fra Clas Ohlson.


3. Plisségardiner

En plisségardin kan dekke godt for varmetap. Om du ikke allerede har plisségardin, så vet man at det kan tette godt å få satt opp en. Det vil holde kulden ute på den ene siden, og varmen inne på den andre. I tillegg til plisségardin kan man også bruke skumgummi i vinduskarmen for litt ekstra isolering. Dette gjelder særlig hvis for eksempel sover tett på et kaldt vindu, så vil det vil beskytte mye. 


4. Tepper og magnetisk varmeisolasjon

Det er også steder i et hjem som ikke går an å tette uten å rive opp gulvet eller veggen. Her kan det være tips å bruke tradisjonell isolasjon; nemlig tepper og veggtepper. Det kan gi isolasjon nok til at kulden ikke setter seg ordentlig. I tillegg kan man få kjøpt varmeisolasjon som ser ut som små dyner, som man fester utenpå dører. Man kan også få kjøpt “vinterdører” som er en tykk gardin man for eksempel kan feste i dørkarmen mellom en kald gang og en stue. 


5. Ovnsvifte

Som et ekstratips for mer varme for alle med peis, så er en ovnsvifte en god investering. En ovnsvifte er en vifte som drives av varmen fra peisen din. Du setter den rett og slett oppå peisen, også går viften av seg selv og sprer varmen bedre rundt i din bolig. Bildet er fra Clas Ohlson.

-----

Hvis du bruker litt tid på å følge disse tipsene, vil boligen din automatisk holde mye mer på varmen, og du kan kanskje til og med også sette ned varmen litt etter hvert.


Vi ønsker lykke til med isoleringen av ditt hjem!


Hilsen Kasper og Johannes