7 grunner til å ta vare på asken fra peisen din

17. november 2022

Ikke kast asken fra peisen - les våre tips her om hva du kan bruke asken til.

Under gir vi deg noen av våre favoritter.

Før vi starter er det viktig å si at du bør ta noen forhåndsregler når det kommer til å håndtere aske, både med tanke på brannsikkerhet og helse.

  • Bruk bare aske fra tre som ikke er behandlet med kjemikalier. Bruker du ved som er behandlet, så bør du ikke bruke asken til formålene under.
  • Pass på å bruke hansker når du håndterer aske. Dette er fordi aske kan ha en slipende eller etsende effekt på hendene dine.
  • Bruk metallbøtte for å unngå brannfarlige glør og spredning av brann. Aske og små glør kan faktisk være brannfarlig i flere døgn etter det tilsynelatende ser ut som det har brent helt ut.
  • Det kan også være en god idé å bruke maske hvis asken du har er veldig finkornet.

Vær også obs på at aske kan lage mye søl og gi flekker, så pass på sårbare overflater.

7 måter du kan bruke asken på:1. Bruk asken til å vaske glass eller metall

Aske er et utmerket vaskemiddel, særlig for harde overflater som glass eller metall. Et av de mest kjente triksene er å bruke asken fra peisen til å vaske glasset inne i peisen din.

Bland asken med litt lunkent vann og lag en blanding. Dyp en klut i miksen, og skrubb vekk soten fra vinduet. Det skal gå overraskende lett å få vekk gamle sotrester.

Det samme kan du også gjøre med metall, som en gammel hammer eller sølv. Asken er lett etsende og vil derfor polere metallet og ta vekk det som har satt seg fast.


2. Bruk asken til å ta vekk fukt

Aske er en fantastisk, enkel og billig måte å fjerne uønsket fukt. Det spesielle med aske er at det tiltrekker seg all type fukt på en veldig effektiv måte.

Legg aske i en egnet beholder, som glass eller metall og du kan sette det der du ønsker. Du kan for eksempel bruke aske til et bad med mye fukt, eller ved å sette ut noen beholdere i en fuktig kjeller.


3. Bruk aske som luftrenser

Aske tar ikke bare vekk fukt, men også lukt, og kan brukes til alle formål der vond lukt har satt seg fast. Aske er en naturlig luftrenser til ulikhet fra andre luftrensere som gjerne bare legger en lukt over den vonde lukten. Aske er alkaisk, på samme måte som bakepulver, som også gjerne blir brukt til samme formål.

For å få vekk lukt kan du for eksempel sette aske i en glassbeholder kjøleskap som lukter vondt, eller på et rom som ikke lukter godt.


4. Aske kan hjelpe hagen din

Hvis jorden der du bor er sur,  så kan du bruke aske til å balansere ph nivåene i jorden. Dette gjør du bare ved å  bare blande asken inn i jorden og vende på den. Her er det viktig å ikke overdrive med for store mengder aske.

Du kan også bruke aske på ulike planter, særlig de som trives i mer alkaisk jord.  Det er det viktig å sjekke pH-verdien først og særlige vite hvilke planter du ikke skal bruke det på.  Noen planter trives i sur jord - så der bør du holde deg unna å bruke aske, feks hortensia, lyng, azalea og rhododendron.

Mesteparten av jordsmonnet i Norge er surt, så hvis du har planter som trives bedre i alkaisk jord så kan du bruke aske for å øke pH-en. Hvis du bruker aske som gjødsel, så kan det også hjelpe deg å holde skadedyr unna. Sneglene liker for eksempel ikke asken. Her kan du legge litt ekstra aske rundt plenen eller plantene dine for å unngå invasjon, gjerne på våren.

Du kan også bruke aske til kompostering, da det bryter komposten raskere ned, særlig i litt kaldere temperaturer. I tillegg kan du lage en spray med vann og aske og spraye på blomster og planter på sommeren, såfremt pH-verdien er riktig.

Vær obs på at aske forsvinner raskt hvis det for eksempel blåser mye. Pass derfor på å ikke legge ut aske når det blåser, men legg gjerne ut aske for eksempel rett før det begynner å regne. 

Aske til hagen.


5. Aske som issmelter/trekkraft

På vinteren kan aske være en utrolig god måte å smelte snø på om du trenger det, for eksempel på gårdsplassen. Å bruke aske er både billigere og bedre for naturen enn salt - og særlig om du for eksempel har barn eller husdyr leker går ute. 

Å bruke aske til å smelte snø og is på tar litt lenger tid enn å bruke salt, men det er ikke like ødeleggende. Aske er også veldig fint å bruke på glatt is og snø, så man får mer trekkraft til bilen i for eksempel en krevende utkjørsel. Ofte bruker man sand, men aske er like effektivt, og kanskje mindre skadelig for miljøet rundt.

6. Bruk aske på oljesøl

Aske er helt fantastisk å bruke for å tiltrekke seg olje, og er en fin venn i nød ved oljesøl, som for eksempel ved oljesøl i garasjen. Å vaske olje kan være utfordrende, men bare dryss litt aske på oljen og innen et par minutter kan du koste opp asken og oljen forsvinner samtidig.

Du kan for eksempel ha en metallbøtte med aske i garasjen om du søler, så du har det lett tilgjengelig.

7. Askesåpe

Visste du at du kan lage din egen såpe med aske? Rundt om kring i verden er askesåpe er vanlig produkt, og det er et både gøy og kreativt prosjekt. En av de viktigste ingrediensene i såpe er lut, og det kan lages ut av aske og vann.

Det finnes utallige oppskrifter på såpe du kan lage utfra lut, både fra smult, men også veganske alternativer. Dette er en tidskrevende prosess, men kan for eksempel være en fin aktivitet å gjøre i en ferie eller når du har litt ekstra tid.

Det er faktisk mange flere ting du kan bruke aske til, her er noen mer uvanlige:

  • som sement, brukes for eksempel til å fylle inn hull i asfalten, fordi det legger seg godt i krokene, når vann treffer asken blir det også et hardt underlag
  • brukes til å keramikkunst og glasering av keramikk
  • til å begrense algevekst i fontener
  • loppemiddel til hunder
  • tannpasta


Som nevnt, så er det viktig at asken er helt brent ut før du flytter den, og at du bruker hansker og en metallbøtte.