Hvordan plante, klippe og vedlikeholde en tujahekk

12. august 2022
Hvordan plante, klippe og vedlikehold en thuja-hekk

En tuja-hekk er en rad med tett plantede busker, vanligvis trimmet for å danne en tett barriere. Hekker lages vanligvis av Thuja Smaragd eller Thuja Brabant, på grunn av at de vokser raskt og er enkle å vedlikehold. Men løvplanter kan også brukes, men de er vanskeligere å forme, samt at de vokser tregere og kan være mer kresne på sine forhold til å vokse og holdes friske.

Hekker brukes av mange grunner, inkludert:

  • Å gi privatliv og sikkerhet fra omverdenen
  • For å skjerme skjemmende utsikter
  • Å markere grenser og eiendomslinjer

Visste du at en tuja-hekk kan bli opptil 18 meter høy under ideelle forhold?

Hvordan klippe tuja-hekk

Hekk-klippingen er en delikat prosess. Det krever presisjon og tålmodighet. Det første trinnet er å fjerne eventuelle døde eller syke grener fra hekken. Deretter må du kutte toppen av hekken slik at den er jevn med bunnen av hekken. Til slutt m�� du klippe av overflødige grener som stikker for langt fra hekken. Deretter klipper du selv tuja-hekken i formen du ønsker, enten med maskin eller hagesaks.

Størrelse, form og høyde på tuja hekk

Den perfekte hekken er en hekk som ikke er for høy og ikke for kort. Det bør være akkurat passe høyde for å gi privatliv og sikkerhet uten å blokkere for solen. Tuja kommer som hekker i alle former og størrelser. Tuja-hekker har vært populær i over 30 år og er nå både billig og en god investering i privatliv. Tuja er tørke-tolerant og vil vokse i tørre områder. Tuja krever full sol til lett skygge, men den trives i varme, tørre forhold. Det er en eviggrønn busk med en symmetrisk form når den er moden. Tuja-hekker kan beskjæres til å være alt fra kjegleformet til kvadratisk, alt etter ditt ønske.

Hvordan vedlikeholde en hekk?

Hekker vedlikeholdes vanligvis ved å trimme plantene for å holde dem i ønsket høyde og form. Plantene bør trimmes tilbake til sin opprinnelige form etter at de er kuttet ned. En hekk vil vokse ut igjen etter at den er trimmet, men en hekk som er klippet vil ikke vokse ut igjen en stund. Hekker klippes vanligvis for å holde dem i ønsket høyde og form.

Hvordan vanne og gi næring til en hekk

Det er mange måter å vanne hekken på, men den vanligste er ved å bruke en slange eller sprinkler. Du bør vanne hekken minst en gang i uken i sommermånedene. Å ta vare på hekkplanten din er egentlig bare et spørsmål om å følge disse tipsene. Du vil kunne se resultatene hvis du starter nå og fortsetter senere denne sesongen. Hekker må klippes tilbake hver vår etter at plantene har blomstret ferdig. Dette minimerer mengden av blader og oppmuntrer til ny vekst.

Hvordan plante en tuja-hekk

Når du skal plante tuja-hekk er det lurt å begynne med å grave en grøft. I tilfelle du ønsker en spesielt rett hekk, lønner det seg å beskytte strengen med steiner. Det anbefales at grøften er 1,5-2 ganger så bred og dyp som størrelsen på rotklumpen.

Når sluttresultatet er ferdig, skal rotklumpen være 2-5 cm under bakkenivå. For å finne ut hvor mye barkjord du trenger å fylle i bunnen av grøfta, regn ut hvor høy rotklumpen din er. Planten vil sette seg litt etter planting

Vedøra anbefaler Barkmull å plante tuja. Barkjord består av finsortert kompostert bark som er supplert med rikelig med naturlig gjødsel. For planter under 100 cm, beregn 1 pose (50 liter) og litt mer for høyere tuja

Thujaer kan ikke plantes for nær hverandre. Du bestemmer hvor nærme de skal være. Brabant vokser horisontalt mens smaragd er mer oppreist, så de vil etter hvert vokse sammen og begynne å trenge hverandre ut.

Tommelfingerregelen er 2,5-3 planter per meter. Hvis plantene er veldig lave fra før, kan du plante enda litt tettere. Pass på at du setter plantene rett og gå gjerne noen meter unna for å være sikker på at det er som ønsket

Fyll rikelig med barkmull på alle sider av rotklumpen slik at plantene står støtt selv om det kommer et vindkast. Tramp lett over grøften.