Hvordan starte en hage? Så enkelt er det

12. august 2022
Hvordan starte en hage? Så enkelt er det

Hvis du ønsker å inkludere til litt mer grønt til livet ditt, er det å starte en hage en fin måte å gjøre det på! Men hvis du aldri har drevet hage før, kan det være skremmende å vite hvor du skal begynne.

Kjøp Thuja Brabant og kjøp Thuja Smaragd her.

Denne guiden vil gi deg all informasjonen du trenger for å komme i gang med hagearbeidet, enten du ønsker å dyrke blomster, frukt, grønnsaker eller alt det ovennevnte.

Først må du velge et sted for hagen din. Hvis du har en hage, er det flott! Men selv om du bare har en balkong eller en vinduskarm, kan du fortsatt dyrke en vakker liten hage på andre måter. Bare sørg for at stedet ditt får minst seks timer med sollys om dagen.

Når du har funnet det perfekte stedet, er det på tide å begynne å planlegge hva du vil vokse. Vil du dyrke din egen mat? Blomster? Urter? Litt av hvert? Å bestemme hva du vil dyrke vil hjelpe deg å velge de riktige plantene og frøene.

Hvis du dyrker mat, må du sørge for at du har nok plass til alle plantene du vil dyrke. En god tommelfingerregel er å tillate ca 20-30 cm per plante. Så hvis du vil dyrke seks tomatplanter, trenger du en plass som er minst 30 cm avstand per plante.

Når du har bestemt deg for hva du vil dyrke og har funnet det perfekte stedet for hagen din, er det på tide å begynne å plante! Hvis du dyrker fra frø, må du starte dem innendørs omtrent seks til åtte uker før siste frostdato i ditt område. Når de har vokst seg store nok til å transplantere, kan du flytte dem ut.

Hvis du kjøper planter fra en barnehage, kan du vanligvis plante dem direkte i hagen din. Bare sørg for å lese planteetikettene slik at du vet hvor store de til slutt vil bli og hvor mye plass de trenger.

Etter at plantene dine er i bakken, er det viktig å vanne dem regelmessig. Hvor ofte du trenger å vanne vil avhenge av typen planter du dyrker, været og jorda. Generelt trenger de fleste planter omtrent en tomme vann per uke.

I tillegg til å vanne, må du også gjødsle plantene dine. Dette vil hjelpe dem å vokse seg sterke og sunne. Det finnes mange forskjellige typer gjødsel tilgjengelig, så spør i din lokale barnehage eller hagesenter for råd om hvilken du bør bruke.

Når plantene dine vokser, må du holde et øye med skadedyr. Disse kan omfatte insekter, dyr og sykdommer. Hvis du ser noen skadedyr, må du iverksette tiltak for å bli kvitt dem. Ellers kan de ødelegge hele avlingen din!

Til slutt, når plantene dine er vokst og sunne, er det på tide å nyte frukten (eller grønnsakene) av arbeidet ditt! Gratulerer med vellykket oppstart av din egen hage.

Hvis du trenger bjørkeved til vinteren kan du kjøpe 40 liter sekk med tørr bjørkeved, med levering i Oslo her.