Lønner det seg egentlig å fyre med ved?

17. november 2022

- Bruk ved som et supplement til elektrisk fyring.

Strøm- og vedpriser

Overalt leser vi om høye strømpriser, og mange av oss merker det allerede godt på regningen fra strømselskapene. “Strømprisen når nye rekorder – over 10 kroner på det meste” skrev DN allerede i august i år. 

Både de med og uten peis lurer på om hva som lønner seg denne vinteren; å fyre med ved eller å bruke elektrisk eller annet drivstoff?

Vedprisene har også i takt med verdens gang økt betraktelig. Og vi får ofte spørsmålet, lønner det seg fremdeles å fyre med ved?

Svaret vårt: tja, - det kommer an på.


Regnestykket - kvalitet på ved og ovn

Selve regnestykket er komplisert, og avhenger av hva slags ovn du har, vedtypen du bruker, og hvor tørr veden er.

For å gjøre det enkelt kan vi bruke et eksempel mange kan kjenne seg igjen i, nemlig fra kjøp av en 40 liters sekk med ved.

Én 40-liters sekk med bjørkeved veier rundt 14 kg. Med 15% luftfuktighet blir energimengden i veden 63,49 kWt. Akkurat hvor mye av energien du får ut av veden kommer an på ovnen du bruker.

Hvis du for eksempel har en nyere ovn, fra etter 2016, så vil du få ut energi fra ca. 80 prosent av veden. Har du en ovn fra 1998, snakker vi om rundt 75 prosent. Eldre ovner kan miste så mye som 50 prosent energi, så det er verdt å undersøke litt mer rundt dette.

Mange nyere peiser har konveksjonsvarme, det vil si en varme som varmer opp hele rommet, og ikke bare området rundt peisen. Det i seg selv gir en fantastisk og rask fordeling av varmen.

Tilbake til eksempelet; i en nyere ovn vil da en 40-liters sekk med 14kg bjørkeved få ut rundt 51kWt. Hvis sekken koster 115 kroner, vil prisen bli 2,26 kroner per kilowattime.

Det vil si at hvis strømmen er over 2,26kr (226øre) per kWt, så lønner det seg økonomisk å fyre med ved. Hvis strømmen er under 2,26kr, så lønner ikke ved seg økonomisk, i alle fall ikke fra regnestykket.

Likevel mener mange at ved er et bedre alternativt hvis du vil ha det godt og varmt hjemme.


Velg det som passer deg best

Klart det lønner seg å sette temperaturen ned for å spare strøm, men når det er minusgrader ute og kulden setter seg inne, så lurer mange på om det er verdt frysingen. Skal man virkelig sitte å fryse hele vinteren for å spare noen kilowatt?

Det skal være godt å være hjemme, og for mange er det ikke synonymt med under 18-20 grader på termostaten på vinterstid.

Hvis man synes det er greit å ha temperaturer på rundt 20 grader, så er elektrisk oppvarming et godt valg, men om man ønsker at det skal være ordentlig varmt inne når det er iskaldt ute, vil ved være bedre for deg.

En kombinasjon - vekslende mellom elektrisk oppvarming og vedfyring

Det aller beste vil være en kombinasjon, både for økonomien og trivsel inne. Når det blir ordentlig kaldt ute, er det viktig å ha en viss grunntemperatur inne for å unngå frostskader i blant annet rør, og her er nok det beste alternativet elektrisk varme.

Om du varmer med ved når du er hjemme, og elektrisitet når du er ute, så kan du holde grunntemperaturen lav inne. Mellom kanskje 15-18 grader, og heller fyre i peisen når du er hjemme.

Gjør det til vane å fyre i peisen tidlig på morgenen, og om ettermiddagen. Da kan det heller være kjøligere midt på dagen, dersom ingen er hjemme.  Å fyre i peisen går fort, og rommene varmes veldig raskt opp.

Dette gjelder særlig om du har et stort hus, eller store rom som har mye behov for varme som sprer seg raskt. Store hus vil ta mye strøm, så det kan være mye å spare på en slik vekslende oppvarming mellom elektrisitet og vedfyring.