Vedlikehold av juletrær - Slik holder treet seg grønt gjennom julen

7. desember 2022

I år har vi gleden av å tilby norsk edelgran fra Fevangskogen i Sandefjord. Alle juletrærne er klippet og stelt, og har en fyldig fasong. Disse juletrærne oppfyller kravene til Prima kvalitet. Den unike prosessen fra frøet ble sådd, og plantet til vekst og hogst resulterer i fantastiske trær, - som vi er stolte av å ha hos oss denne julen.

edelgran


Edelgran som blir hugget i slutten av november, kan holde seg fine opp til 13.januar - hvis de blir behandlet riktig. Til norske husholdninger er det stort sett norsk gran og edelgran som blir solgt. Den norske granen gir en mer klassisk juletrelukt, men er ikke så fyldig og drysser lett. Edelgran på sin side er den mest fyldige granen, med tykke mørkegrønne nåler som ikke faller så lett av, - det er noen av grunnen til at edelgranen er mest populær.


Ønsker du å bestille edelgran fra oss - se her.


Unngå å gjøre disse feilene med ditt juletre

Når julen er her, og man har investert i et stort og flott tre, så ønsker vi at det varer så lenge som mulig. For å få til dette er det viktig å ta noen forhåndsregler, slik at man ikke gjør noen grove feil. Det er nemlig så og si umulig å rette opp et tre som har begynt å bli tørt, særlig nederst, så vær obs på dette.


Her er våre tips for å stelle og holde juletreet fint så lenge som mulig:


  1. Juletrefoten

    Vært sikker på at du har en solid juletrefot, så treet står rett og får nok vann. Å investere i en god juletrefot gjør stor forskjell, både for denne julen og julene som kommer. Det viktigste er å kjøpe riktig fot til riktig tre, slik at du vet foten passer til stammen, og du at du unngår å spikke på stammen. Her er det mange gode alternativer, med både klikk- eller jekkesystem. Med en god juletrefot, så står treet rett, og den sikrer at treet kan ta til seg nok vann.

  2. Akklimatiser treet

    Juletreet du har kjøpt har stått ute lenge, og er ikke vant til tørre og varme rom. Akkurat som vi mennesker trenger litt tid på å vende oss til kulde eller varme, sånn er det med juletrær også. Tar du inn juletreet for fort, kan det få en reaksjon og miste nålene sine. La gjerne juletreet stå et sted som er litt varmere enn ute, men kaldere enn der du skal ha det til slutt. Det kan være i garasjen, i kjelleren, i et skjul ute, eventuelt i en kald bil. Slik bør det stå i minst ett døgn. 


  3. Kapp treet nederst

    Sag av rundt 1-3 cm før du setter det i foten sin, så du er sikker på at treet klarer å ta til seg nok vann. Ved å kappe stammen nederst, så åpner du røttene, og gir de fri tilgang til å ta i seg næring gjennom julen.


  4. Hvor skal treet stå?

    Pass på hvor i rommet du setter treet, så det ikke er på de varmeste eller tørreste stedene i hjemmet ditt. Unngå å sette treet nære en varmekilde, som peis eller ovn. Grunnen til dette er at det allerede er svært tørt i de fleste hjem, og varmen tar vekk mer av fukten fra treet. Og et tørt tre, - vil ikke bruke lange tiden på å miste nåler og farge. 


  5. Nok påfyll med vann

    Gi nok vann hver dag, pass på at det alltid er vann i juletrefoten. Et juletre trenger mye vann, og det er lett å glemme dette når julen er rundt ogss. Hvis treets røtter blir tørre, så dør treet, og klarer ikke lenger å tå opp vann. Da kan det rett og slett være umulig å redde treet igjen, så vær obs på vanningen. 


Når julen er over..

Når julen er over og treet skal ut, kan det være greit å ha noen triks på lur. Vi har lagt merke til at flere og flere har gått til anskaffelse av økologisk granpose av nedbrytbar plast som de trekker utenpå granen. Dette gjør at det er lett å transportere og rydde vekk granen når du er ferdig og skal kaste treet igjen, og slippe for mye søl med nåler overalt.


Har du kjøpt tre hos oss, så kan vi også hente treet ditt igjen i januar.


Vi ønsker dere en riktig god jul, og lykke til med juletreet!


God jul fra oss i Vedøra,

Kasper og Johannes