5 enkle trinn til en fantastisk tujahekk

12. august 2022
Hvordan få den beste thjuahekken? 5 enkle trinn

Thuja er det raskest voksende eviggrønne bartræret som også er hardfør, motstandsdyktig mot varme og kulde, og vokser til og med godt i kystområder, hvor saltspray kan være så skadelig for andre typer hekker. Men selv den beste planten i verden kan bruke litt hjelp for å gi deg sitt aller beste, så her er fem tips til hvordan du lager den beste tujahekken.

5 trinn til til den best tujahekken

  • Forbered jorda godt – grav inn rikelig med organisk materiale og startgjødsel.
  • Riktig avstand til planteplanter er vanligvis rundt 3 fot. Hvis de er plantet for nært eller for langt unna, vil hekken ikke være høy og se luftig ut.
  • Unge trær krever regelmessig vanning. Hold deg til én vanning per uke.
  • Vurder å etablere en strategi for håndtering av næringsstoffer, for eksempel bruk av gjødsel med langsom frigjøring. Over tid vil bruk av denne tilnærmingen til gjødsling føre til tilfredsstillende nivåer av fremgang.
  • Klipp forsiktig høyden på hekken til ønsket form og vinkle sidene litt innover. Toppen skal være avrundet.

Forbered jordbunnen

Grav over området der hekken din skal være i en bredde på minst 3 fot. Hvis det er en lang hekk, vil bruk av en rotorskjærer spare deg for tid og krefter. Pass imidlertid på at når du leier en at den kan grave ned minst 8 tommer dypt og ideelt sett dypere.

Ugress er i stand til å spre seg raskt, og dette er grunnen til at vi må utvise stor forsiktighet når vi gjør ugrasbekjempelse. En måte å bli kvitt dem for godt på er å bruke en jordfreser for å dyrke jorda og deretter legge til litt organisk materiale slik at du kan dekke den nederste tommen eller to med 3-tommers dyp jord. og kjør det inn igjen.

Du kan bruke hva som helst – hagekompost, barkmull, råtne blader, husdyrgjødsel eller torvmose – men å legge til dette materialet vil stimulere til god rotvekst og rask utvikling i de nyplantede grønne kjempene. Dette er spesielt viktig hvis du har sand- eller leirjord – begge typer forbedres ved å legge til organisk materiale.

Å tilsette litt startsgjødsel rik på fosfater – det andre tallet i gjødsel formelen (f.eks. 10-30-5) – vil også utgjøre en stor forskjell. Grav den ned i jorden sammen med det organiske materialet du bruker. Hvis du planter nederst i en skråning eller et sted som kan fort samle opp mye vann, kan det være lurt å legge opp god drenering og bruke lecakuler i bunn for å unngå at plantene oversvømmes.

Alt tekst

Velg riktig avstand på tujaene

Motstå fristelsen til å pakke plantene dine tett sammen. De vil presse opp høyt, men ikke utvikle seg godt lavere ned. Du vil ende opp med en hekk som er tynn nær bakken. Riktig avstand vil tillate plantene å tykne lavt, og gi deg en tett, solid barriere. ca 2,5-3 planter pr meter fra hverandre er ideelt for en hekk, med den bredere avstanden for en hekk som er over 2 meter høy.

Hvis du vil ha en utrimmet skjerm eller barriere, er Thuja-Brabant en god plante til tujahekken. Thuja-Smaragd er også et godt valg dersom du vil ha en mer velstelt hekk som går koneformet oppover.

Vann thujaen regelmessig i starten

De to første vekstsesongene er avgjørende for å få tujahekken din i gang. Inntil røttene beveger seg ut fra rotklumpene til den omkringliggende jorden, kan de tørke ut selv under kjølig og regnfull vær.

Hvis du kan, kjør en vedlikeholdsslange mellom plantene når du setter dem inn. Nå kan du koble den til en hageslange og vanne regelmessig med letthet. Hvis du plantet i varmt vær, er en grundig bløtlegging to ganger i uken ikke for mye. Ellers er en dyp bløtlegging en gang i uken langt bedre enn et raskt dryss hver dag eller to.

Når trærne dine er etablert, trenger en tøff plante som tujahekken bare vanning i lengre tørre perioder. NB: husk toppbark på toppen av plantene for å unngå uttørke.

Ha et gjødsel program – da får du en grønn og sterk tuja hekk

Selv om du har rik plantejord, vil gjødsling av hekken forbedre veksten. Uansett hvilken metode du bruker, velg en gjødsel av god kvalitet blandet for trær og hekker. Bruk gjerne kugjødsel, disse inneholder høye nivåer av nitrogenet som trengs for rik-grønn, rikelig og tett vekst.

Nitrogen kommer først i gjødselnummeret (20-10-10). Unge planter har godt av regelmessig fôring med vannløselig gjødsel. Etter det første året, bytt til en granulær formulering – det er mye mindre tidkrevende å bruke. Dette bør legges ned i henhold til anvisningene, tidlig på våren, kort tid før den nye veksten starter.

Pass på at du fordeler den anbefalte mengden jevnt over rotsonen, som strekker seg et par meter eller mer utenfor hekken. Siden disse gjødselstoffene fortsatt trenger to eller tre påføringer i året for topp veksthastighet, kan det være lurt å bruke en formulering med sakte frigjøring. Disse er dyrere, men én søknad varer hele sesongen.

Trim hekken til den ideelle formen

Det er veldig viktig å begynne å trimme like etter at du har plantet tuja hekken. Ikke vent til de når den endelige høyden du hadde i tankene. Regelmessig lett trimming fra begynnelsen – bare en tomme eller to hver gang – vil oppmuntre til tett forgrening og en sterk hekk. Du vil ha mange grener som vokser utover for å lage tykke sider, og tidlig trimming vil utvikle disse.

Nybegynnere på hekk-klipping prøver vanligvis å fjerne samme mengde over alt. Siden toppen vokser raskere enn bunnen, vil dette gi deg en hekk som er bred øverst og tynnere nederst. Trim heller toppen mer, slik at sidene skråner litt innover. Dette vil la lyset nå helt ned til de nederste bladene, og holde dem i vekst.